Вівторок, 23.04.2024, 16:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Сайт вчителя біології Доценко Юлії Владіславівни
Головна » 2016 » Листопад » 3 » Що таке критичне мислення ?
14:54
Що таке критичне мислення ?

Поняття «критичне мислення» використовується в методичній літературі вже близько 50 років. Але це поняття настільки різнобічне, що спеціалісти різних галузей освіти сприймають його теж по-різному.
З точки зору філософів, критичне мислення – це вміння логічно мислити та аргументувати. З точки зору теоретиків літератури, критичне мислення дозволяє міркувати про свої власні думки і причини, які стоять за власними точками зору. Люди міркують про те, яким чином прийшли до розв’язання проблеми. З точки зору психології, критичне мислення – це таке мислення, яке має наступні характеристики:
- глибина – вміння проникати в суть, бачити неясне там, де іншим усе здається зрозумілим;
- послідовність – уміння дотримуватись логічних правил, обґрунтовувати висновки;
- самостійність – уміння ставити запитання, знаходити нові підходи до їх з’ясування;
- гнучкість – уміння змінювати спосіб розв’язання проблеми, знаходити нові шляхи;
- швидкість – уміння швидко впоратися з пізнавальним завданням;
- стратегічність – послідовне висування гіпотез.
З точки зору педагогічної теорії розвивального навчання, критичне мислення має наступні ознаки:
- аналітичність – відбір, порівняння, зіставлення фактів та явищ;
- асоціативність – установлення асоціації з раніше вивченими фактами;
- самостійність;
- логічність – уміння будувати логіку доказовості розв’язання проблеми;
- системність – уміння розглядати проблему в цілісності зв’язків і характеристик.
Як правило, критичним називають таке мислення, що допомагає відрізнити те, що здається, від істини, факти від суджень. Слово «критичне» припускає насамперед оцінювальний компонент: чи вдало вибрані джерела, чи добре проаналізована інформація, чи правильні висновки зроблені, чи правильне рішення прийняті тощо.
Технологія розвитку критичного мислення допомагає готувати дітей нового покоління, які вміють розмірковувати, спілкуватися, чути та слухати інших. В її основу покладено ідеї Ж.Піаже та Л.Виготського щодо творчого співробітництва вчителя та учня. Протягом 50 років американські дослідники й педагоги займаються проблемою розвитку критичного мислення. За цей час написано й опубліковано велику кількість монографій, статей, методичних посібників. Профінансовано кілька національних програм, проектів. Найвідоміший проект «Читання та письмо для розвитку критичного мислення». За ним працюють майже на всіх континентах. Проект « Читання та письмо для розвитку критичного мислення» - це спільний проект освітян усього світу. Його мета: надати школі навчальні методи, що розвивають критичне мислення учнів будь якого віку стосовно будь якого предмета. В Україні ця методична система впроваджується з 90-х років ХХ ст. Регулярно проводяться цикли-семінари, авторські курси, тренінги, працюють творчі лабораторії.
Освітня технологія розвитку критичного мислення в процесі навчання дитини - це сукупність різноманітних педагогічних прийомів, які спонукають учнів до дослідницької творчої активності, створюють умови для усвідомлення ними матеріалу, узагальнення одержаних знань. При запровадженні цієї технології знання засвоюються набагато краще, адже інтерактивні методики розраховані не на запам’ятовування, а на вдумливий, творчий процес пізнання світу, на постановку проблеми та пошук її вирішення. Єдина необхідна умова для роботи за цією технологією – це бажання вчителя працювати творчо!

Переглядів: 310 | Додав: Yuliakz | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
uCozCopyright MyCorp © 2024