П`ятниця, 29.03.2024, 15:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Каталог файлів | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Мої файли [3]
Вхід на сайт
Пошук
Сайт вчителя біології Доценко Юлії Владіславівни
Головна » Файли » Мої файли

Дивовижні рослини
31.10.2016, 19:20

Дивні рослини

 

Розповідають, що, коли до Європи з Бразилії повернулися Перші мореплавці, вони вразили всіх привезеними з собою дивними рослинами і розповідями про землю, «де не треба орати, боронувати, сіяти і жати, бо хліб сам собою зростає на деревах». І це було чистою правдою. У цій десятці – чудеса рослинного світу або дивне використання рослин.

  • 10 місце: У Бразилії є дерево під назвою “молочна соска”. Досить ткнути кінчиком ножа ствол, і з кори потече рослинне “молоко”. За один раз дерево дає до 4 л молока, яке перед вживанням потрібно тільки розбавити водою і закип’ятити.
  • 9 місце: У Новій Зеландії зростає “капустяне дерево”.
  • 8 місце: А в Полінезії – шпинатне. Їсти потрібно листя.
  • 7 місце: Гарбуз-люффа. З неї роблять знайомі всім мочалки. Довжина плодів (і відповідно мочалок) може досягати 180 см.
  • 6 місце: У багатьох частинах світу спеціально вирощують посудну горлянку. Форма плодів цієї рослини настільки різноманітна, що з них можна складати сервізи.
  • 5 місце: Трава путянг, яка росте на о. Нова Гвінея. Її листя тверді і гострі, як сталь. Місцеві папуаси, які відрізняються густою рослинністю на обличчі і жорстким волоссям, голяться листям путянги.
  • 4 місце: Через великі запаси води деревина баобаба зазвичай загниває, і ствол стає порожнистим. У стволах баобабів інколи живуть люди. На півночі Австралії дуплистих стовбур древнього баобаба у свій час використовували для міської в’язниці. Відомий випадок, коли баобаб служив автобусною зупинкою, він вміщав до 30 чоловік.
  • 3 місце: Дерево Кеппел. Воно росте в Індії, і його плоди такі запашні, що коштує людині їх спробувати, як він сам по собі починає пахнути фіалками. Цим активно користуються місцеві дон-Жуани.
  • 2 місце: У Центральній Америці зростає ароматичне дерево флоріфундія. Запах цього дерева навіває сон, і іншими снодійними засобами місцеві жителі майже не користуються.
  • 1 місце: На Аравійському півострові і в Південно-Західній Азії є рослина, яку називають «квіткою сміху». Його насіннячко розміром з горошину здатне викликати у людини безпричинний сміх на … півгодини, після чого людина спокійно і безтурботно засинає. Лікарі-стоматологи дають “зерна сміху” хворим з алергією на новокаїн.

Ну і так, для загального розвитку – є ще:
Тюльпанове дерево славиться своїми квітками, зовні дійсно нагадують звичні для нас степові тюльпани. Тільки зеленуватою забарвлення, з великим помаранчевим плямою біля основи. 

Конвалієве дерево отримало свою назву через схожість запаху його квіток із запахом конвалії. Зовні ж квітки конвалієва дерева на перлові краплі лісового красеня зовсім не схожі. Вони дрібні, непоказні, зеленуваті і зібрані в суцвіття. Зате взимку конвалієва дерево покрите яскраво-червоними плодами, що нагадують плоди горобини.

Цукеркове дерево цілком заслужило свою назву. На його гілках дійсно зростають своєрідні «цукерочки». Правда, це не плоди, а гілочки-плодоніжки – коричневого кольору, химерно зігнуті, ледве тонше олівця. Вони містять до 40% фруктози, дуже солодкі і за смаком нагадують родзинки. Самі ж плоди цукеркового дерева дрібні і жорсткі. Цукеркове дерево часто, особливо в Китаї і Японії, вирощують як декоративна рослина, а також для отримання солодощів. У Китаї його плодоніжки вважаються ліками проти алкоголізму. Деревина цукеркового дерева має красивий колір і малюнок і використовується у виробництві меблів і музичних інструментів.

Суничне дерево – ще одне «смачне» дерево. Його плоди зовні дійсно нагадують плоди суниці – яскраво-червоні з мелкобугорчатой поверхнею. Плоди суничного дерева їстівні, вони соковиті і солодкі. З них готують варення, вино і лікери.

Існує і інше «суничне дерево» – Міріка червона. Це дерево заввишки 5-15 м виростає в Японії, Китаї і Індокитаї, де воно введене в культуру як харчового і лікарської рослини. Плоди мірікі також на вигляд і за смаком нагадують суницю – дрібні, кулястої форми, з щільною шкірястою оболонкою і ніжною, солодкою м’якоттю. З кори мірікі витягують дубильні речовини і барвники. 

Категорія: Мої файли | Додав: Yuliakz
Переглядів: 273 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
uCozCopyright MyCorp © 2024